Élő közvetítés az amerikai elnökválasztásról (6. rész)

„Menj haza!”

Az előző rész: Az élő közvetítés mocska


Egy vezetői rendreutasítás – 00:04

Így néz ki egy szigorúságot mutató főnöki rendreutasítás, persze a szájszegletben bújkáló kis mosoly azért elárulja, hogy a címzett, Orosz Péter, semmi csúfságot nem csinált. Miért kell akkor hazazavarni?

Induljunk kicsit távolabbról. Minden, a csokis paránynál kissé fejlettebb szervezetnek szüksége van valamiféle vezérlő funkciókra, ezek összetettsége erősen függ a szervezet bonyolultságától, valamint a szervezet által végrehajtható akciók sokféleségétől és kifinomultságától.

Egy tíznél több embert megmozgató, egész éjszakás, sok élő részt tartalmazó műsor elkészítése például kísérleti körülmények között is viszonylag bonyolult. Elég bonyolult ahhoz, hogy ha minden döntési helyzetben összegyűlne minden érdekelt, értekeznének, majd határoznának, akkor a munka maga nem haladna egyáltalán, és az emiatt felgyűlő frusztrált düh egy alkalmas pillanatban maradandó lelki sebeket okozó tömeges veszekedés formájában törne ki.

Erre az emberiség viszonylag régen rájött, és a világ különféle kultúráiban különféle szokások alakultak ki a munkahelyi nukleáris háborúk megelőzésére. A sok lehetséges módszer között nincs egyedüli és üdvözítő, minden cég és minden munka más. Én most az amerikai talkshow előkészítésének és lebonyolításának tapasztalataiból osztanám megy a leglényegesebbet, minden különösebb vezetési, szervezési és menedzsmentbeli szakismeretek nélkül.

Egy

Minden döntést olyan hozott meg, aki az adott kérdésben kompetens volt.

Kettő

Ha a döntés a feladat delegálása volt, akkor kompetens személyt kértünk meg a feladat elvégzésére.

Három

A delegált konkrét feladat al-feladatainak és részfolyamatainak szervezésébe és elvégzésébe nem szólt bele a delegáló, a feladatot kapó személy maga döntötte el, hogy kivel konzultál, mit végez el maga, és mire kér meg másokat, akár a feladatot adó személyt. Ebből egy laza, hálózatszerű munkamegosztás jött létre, ami kiválóan működött, a feladat jellege és a nem túl sok, egymás képességeit jól ismerő ember miatt.

Persze vannak kicsit szomorú döntések is, amikor a tökéletesítést jelentő finomításoktól el kell búcsúzni, hogy képesek legyünk a fő feladat elvégzésére:


Miért kell olykor aludni? – 00:36

Mintegy másfél órával ezután haza is mentünk, tényleg.

Folytatjuk…

Megjelent: 2008. november 7., 15:12-kor | Tallián Miklós | 7 hozzászólás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wizardus86 2008.11.07. 21:32:02

nagyon helyes döntés, nem szabad egyhuzamba harminchatórázni, mert átmegy az agyad zokniba, nem tudsz értelmesen gondolkodni, hisztis leszel, hülyeségeket találsz ki amin csak te és a veled egyforma fáradtságú egyének röhögnek ezzel alkotvva kérészéletű szubkultúrát. A szem alatt megjelenő, műsorban kifejezetten un-attraktív karikákról már ne is beszéljünk.

Wizardus86 2008.11.08. 12:19:18

juteszembe, adott esetben a főnököt hogy lehet ugyanilyen okokból hazaküldeni?

poTomek 2008.11.08. 15:13:27

A kíváncsi geekek kedvéért lesz valami írás arról, hogy technikailag hogyan állt össze a közvetítés?
Felkeltette az érdeklődésem a 4. részben látható íróasztalos fotó. :)

Tallián Miklós · http://marsforgatni.blog.hu/ 2008.11.08. 16:49:49

poTomek: minden bizonnyal, de abban nem én vagyok az illetékes.

Wizardus86: nem tudom, a főnököt hogy lehet általános esetben hazaküldeni. Karotta még épp ezután ment haza aludni, magától. :)

2008.11.08. 17:00:30

> A kíváncsi geekek kedvéért lesz valami írás arról, hogy technikailag hogyan állt össze a közvetítés?

Naná. Először lesz még egy rész a forgatókönyv elkészítéséről, aztán rátérünk a technikára.

rognork 2008.11.08. 18:35:37

>Wizardus86: nem tudom, a főnököt hogy lehet általános esetben hazaküldeni.

főnök, menj haza. légyszi.
süti beállítások módosítása