Haydn → Kraftwerk

A robotok humora

[Sugárzó robot, rajta franciául a következő szöveg: „Nem a nukleáris energiára! Igen a megújuló energiaforrásokra!” Forrás: Stop Iter]

Miről szól ma a popzene? Leginkább egy csomó olyasmiről, amiről már évezredek óta rínak a költők: férfiak, nők, valamint Komoly Erkölcsi és Politikai Mondanivaló. Uncsi, kit érdekel. Közben kitalálták a robotokat, meg az autópályát, meg az atombombát, és erről alig-alig énekel valaki. Ezért is jó, hogy létezik a Kraftwerk. Hiszen ők másról sem beszélnek, mint a tényleg fontos dolgokról.

Keményen, hidegen, precízen, ugyanakkor elképesztően szellemesen, csak kell némi fül a humor észrevételéhez. Vegyük például a klasszikusok egyik kedvencét, a szabályos szonáta-formát. Kezdődik egy lassú bevezetéssel, utána az expozícióban megkapjuk a főtémát az alaphangnemben, illetve ennek az ötödik fokára épülő, úgynevezett domináns hangnemben, majd zárótéma következik. Utána a téma szabad kidolgozása mindenféle módokon, végül pedig repríz, ahol visszatér az eredeti fő- és melléktéma, végül egy kódával lezárul a mű. És akkor most nézzünk egy tankönyvbe illően tökéletes példát:


Kraftwerk: Radioactivity (élő) – 07:42

[Joseph Haydn. Forrás: Mozart Forum]

Bizony. A tömegek pedig egy tökéletes klasszikus szonátára csápolnak, ez egyszerre vicces és gyönyörű. A düsseldorfi robotemberek Haydn legnagyobb, ma élő tanítványai. Ha a Radioactivity nem lett volna elegendő bizonyíték, akkor mindenki gondoljon most gyorsan a Búcsúszimfóniára. Ez az a darab, amit Haydn akkor írt, amikor már nagyon szabadságra akart menni, és ezt úgy jelezte Esterházy hercegnek, hogy a szimfónia rendes befejezése helyett a zenészek (látszólag darab közben, valójábana kottában leírt időpontban) egyesével felkeltek, eloltják a kottapultot megvilágító gyertyát, majd kivonultak, így egyre kevesebben maradtak játszani, míg végül az utolsó is otthagyta a színpadot.

Ennek felelevenítése után pedig nézzük meg ismét robotékat:


Kraftwerk: Music Non Stop (élő) – 09:49

Szépen, sorban lekapcsolják a fényeket, és levonulnak: előrször Schmitz, utána Hilpert, majd Schneider, végül Hütter. Csak a lüktetés marad, fokozatosan, szólamonként elcsendesülve. Music non-stop. Haydn pedig elégedetten mosolyoghat valahol a túlvilágon.

Megjelent: 2008. december 16., 17:01-kor | Tallián Miklós | 9 hozzászólás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tallián Miklós · http://marsforgatni.blog.hu/ 2008.12.16. 23:41:32

(Az jutott eszembe, hogy van olyan doktori iskola Magyarországon, ahol ebből nem egy poszt, hanem egy Ph. D. fokozat jönne ki.)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.12.20. 23:56:59

Főleg, hogy enyhén, de fikázod a könnyűzenét. Esetleg vonhatnál párhuzamot más művészetekkel, kedves dr T. M.!

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2008.12.21. 13:42:04

Mindig elszomorítanak a nukleáris energiatermelés ilyen szintű ellenzői. Ha valaki azt ellenzi, akkor a szén-, olaj- és gáz erőműveket támogatja, amelyek - főleg a szén -, sokkal több aktivitással terhelik a légkört (a különbség kb. két nagyságrend).

Szóval, tüntessenek inkább a természetes háttérsugárzás ellen.

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2008.12.22. 15:37:31

Khm, Bockó, ez egy igen fajsúlyos és adekvát hozzászólás volt. Felvidított, köszönet érte.

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2008.12.22. 15:42:00

Komolyra fordítva a szót, jómagam is úgy vélem, hogy a Kraftwerk robotkompánia a legtöbb, a legjobb, amivel Hollandia valaha is hozzájárult az egyetemes emberi kultúrához. Sőt, talán ez az egyetlen évszázados szinten maradandó mélyművészeti termékük.

edző bá 2008.12.23. 13:12:52

hogy jön a képbe Hollandia?

Tallián Miklós · http://marsforgatni.blog.hu/ 2008.12.23. 15:51:08

@ern0: Hiszen épp azt írtam, hogy ez komolyzene. :D

Düsseldorf egy híres holland város, mármint a Holland-Antillákon. Nyilván.

nagypáholy 2008.12.27. 11:23:50

@Bockó: Tök igazad van. Ne menjünk autóval, mert szennyezi a levegőt a kipufogó, ne használjunk szénerőművet, mert a kén kibocsájtás veszélyes, ne építsünk vizierőművet, mert tönkre teszi a tájat, ne építsünk szélerőművet, mert zavarja a madarakat (stb.): használjunk tiszta, szép elektromos energiát!

Tallián Miklós · http://marsforgatni.blog.hu/ 2008.12.28. 11:23:43

Easy. Atomreaktorokból van diplomám, dolgoztam is egyben, tudom, mi meddig és merre, de ez a poszt nem arról szól, hanem arról, hogy az a szám egy szonátaforma. :D
süti beállítások módosítása