Hogyan viseljünk elegáns ruhákat?

Black tie, white tie

Kedves közönség, egy kisebb összeget mernék rá tenni, hogy senki nem fogja olyan elegánsan ünnepelni Szilveszter estéjét, mint ahogyan tehetné, ha követné az alább röviden összefoglalt öltözködési előírásokat. De aki esetleg mégis olyan meghívót kapott, amin az áll: black tie, legyen nagyon figyelmes. A white tie megkövetelése pedig gyakorlatilag végtelenül valószínűtlen, de azért erről is lesz pár szó.

[Szmoking színes csokornyakkendővel és mellénnyel. Forrás: Jos. A. Bank]

Először is: a black tie azt jelenti, hogy szmokingban kell menni, a white tie pedig azt, hogy frakkban. Pont. Plusz, ha ilyet írnak a meghívóra, az azt jelenti, hogy a feladó képesnek tartja a címzettet az üzenet egyértelmű és helyes dekódolására, vagyis egy nyakkendő-szín alapján ki tudja találni, mit kell felvenni. Ez egyébként nem nehéz, hiszen a szmokinghoz fekete, esetleg más, színes csokornyakkendő jár, a frakkhoz pedig szigorúan fehér, kivéve a pincéreknek, mert nekik fekete, így lehet tudni, kinek kell felszolgálni, valamint senki nem tudja ellopni az ezüstöt úgy, hogy a pincérek előtt vendégnek, a vendégek előtt pedig pincérnek álcázza magát (ahogyan azt Flambeau, a zseniális tolvaj tette volna, ha Brown atya meg nem állítja).

A szmokingot sokféleképp lehet elegánsan viselni, de sajnos a kívánatosnál több rossz példát lehet látni a helytelen szmoking-hordásra. Márpedig aki arra adja a fejét, hogy bármilyen alkalomból is, de megpróbál tényleg igazán elegáns lenni, és elszúrja, az pancser, és ki fogják nézni a jobb társaságokból: akár egy cetlit is tűzhetne magára, hogy puccos helyre megyek, de lusta vagyok még elolvasni is, hogy kell rendesen hordani a sznob ruhákat. Aki rosszul veszi fel a szmokingot, az olyan, mint aki tetőcsomagtartót szerel a Lamborghinijére.

Tehát. A helyes eljárás a következő: kell egy megfelelően szabott szmoking. Ez egy darab kabátból és egy darab nadrágból áll, a kabát mélyen kivágott, a kihajtó kifelé néző részén tükrös selyemszövet van.

[Övkendő szmokinghoz. Forrás: Black Tie Guide]

Ez véget érhet zakószerűen csúcsos hajtókában, de körbefuthat az egész nyakon is, utóbbi változat viselése egyes iskolák szerint csak délután 5 után ajánlott. A gombokat ugyanilyen fényes szövet borítja. A nadrág oldalán lefele szintén fényes csík fut végig, a szár nincs visszahajtva. A csokornyakkendő fekete, lazább esetben színes. Az ing könnyebb vászon vagy selyem, tűzött mellű, rövid és szoros, álló nyakú, lehajtott gallér-rész nélküli, ún. szmoking-ing, az ing és a nadrág találkozásra széles selyem övkendőt kell kötni, mégpedig olyan módon, hogy a ráncok felfelé nyíljanak (nem tévedés), színe szintén fekete, avagy a nyakkendővel megegyező anyagú és mintázatú. Alternatív megoldás a nyakkendővel egyező anyagú mellény – utóbbi a zakószerűen véget érő gallérhoz javasolt inkább. Kétsoros, magasabban záródó kabát esetén az öv vagy mellény nem szükséges.

Fekete (vagy bármilyen sötét) nadrághoz fekete zokni kötelező, olyan hosszú, hogy a lábszár semmilyen helyzetben ne lógjon ki. Fehér sportzokni, frottírzokni, vicces feliratos vagy képecskés, meztelen nős zokni kifejezetten tilos, mintás zokni igen ritka esetekben elfogadott, a lazább variációkat megengedő creative black tie kódba esetleg belefér, de csak akkor, ha harmonizál a ruházat valamely egyéb tagjával (mellény, nyakkendő, övkendő vagy mandzsettagomb mintázat).

[Oxford szabású fekete lakkbőr cipő]

Cipőből fekete lakkbőr ajánlott, de ha nem is lakk, akkor is fekete, alkalmi, rendesen kifényesített, Oxford szabású. Sport- és túracipő kizárt, és az utcai bőrcipő is. A vastag gumitalp kiváló a budapesti járdákon, de nem elfogadott a formal black tie szabályai szerint. A cipő legyen kényelmes, ugyanakkor a nagyon lapos, nagyon lekerekített orr vagy a Derby szabás nem alkalmi viselet, szmokinghoz nem elegáns. Egyetlen kivételes esetben lehet ettől eltérni, a Texas black tie öltözék esetén, ekkor a férfiak húzhatnak cowboy-csizmát is.

Fontos tudni, hogy az, ami jól áll, nem biztos, hogy feltétlenül és abszolút a legkényelmesebb, de ez nem akkora tragédia. Azt a pár órát ki lehet bírni kicsit feszengve, sokkal kevésbé idétlen érzés, mint a rossz szabás következtében viccesen álló kabát vagy nadrág, a következő követelmények többsége pedig a sima öltönyre is vonatkozik. A jó szabású zakó és nadrág mindenütt passzol, a kabátnak sem a nyaka, sem a hajtókája nem áll el, a gombtól sem vízszintesen, sem X alakban nem indulnak ráncok, az a kihízott zakó, illetve az igénytelenség tipikus jele, az átvarrott gombtól pedig csak ronda lesz a ruha, nem méretes.

Talán ez a legszembetűnőbb, hazai férfiak által elkövetett hiba: ha a gombok átlósan húzzák az anyagot, és emiatt a kivágottabb zakók hajtókás részén nagy, elálló ránc keletkezik, az egyértelműen a zakó kihízására utal, tehát a ruha az első látszat ellenére kicsi, és nem nagy, ezt észben kell tartani. A vállakon érzett nyomás is a méreten aluli zakó jele. Az ujjak lelógatott karral a csuklócsontot épp eltakarják, de nem érnek sokkal lejjebb. A nadrágon az élek előre néznek, nem csálék, a fényes betétcsík egyenesen fut le, húzódás és gyűrődés nélkül, a nadrág a cipősarok közepéig ér.

A csokornyakkendő természetesen nem előre gyártott csomós, hanem szabályszerűen megkötött, megfelelő méretű (tehát nem túl kicsi, de nem is féktárcsa-méretű):


Hogyan kössünk csokornyakkendőt? – 02:01

Ha mégis az előre elkészített változat mellett döntünk, akkor az csakis megfelelőre beállított nyakbőségű, a csokorral azonos anyagból készült szalaggal ellátott nyakkendő legyen, hiszen nincs a nyakat körbevevő részre jótékonyan ráhatjható takaró gallér-rész. A körbe nem érő nyakkendők problémájának megoldására házilag vagy gyárilag alkamazott gumiszalag-betoldás látványosan ocsmány, a teljes egészében gumiszalagból készült körbefutó rész meg vizuális környezetszennyezés, törvényileg büntetendő kellene, hogy legyen. Annál rosszabb már csak egy van, a ziherejsztűvel feltűzött puszta masni, az ugyanis még életveszélyes is.

A jó öltözék már fél siker, az igazán elegáns szilveszteri produkció azonban a különleges pezsgőnyitás, a sabrage:


Hogy bontsunk elegánsan pezsgőt? – 02:01

A pezsgőtől persze be lehet rúgni, és vicces szilveszteri kalandokba bonyolódni, ahogyan azt teszik A denevér szereplői is, én pedig Carlos Kleiberrel kívánok boldog új évet, figyeljük a fehér csokornyakkendőt, meg azt, hogy szinte nem is vezényel, hanem egyszerűen és könnyeden eltáncolja a nyitányt a pulpituson, jutalomjáték-féle ez, sok-sok, a közönségnek is szóló gesztussal, de azt hiszem, ez a kis könnyed darab csak a humor és a túlzás tökéletes stílusérzékű keverésével adható elő jól, valahogy így:


Ifj. Johann Strauss: A denevér, nyitány – 08:13

Megjelent: 2008. december 31., 16:48-kor | Tallián Miklós | 20 hozzászólás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gaspra12 2008.12.31. 20:41:26

Nagyon hasznos, csak az öv irányát nem gondoltam volna. Sok olyan bálban voltam, ahol a nyakkendő gumis rögzítése általános volt.

Legközelebb a frakk hordásáról is szivesen olvasnék egyszer, soha nem tudom eldönteni milyen szinű nyakkkendő illik hozzá.

nade 2008.12.31. 21:30:40

Ajánlom ünnepi figyelmetekbe a pezsgőbontás 9 változatát videókon:
napielet.hu/napi/rovat/dozs/1633/kicsalogatni_a_buborekokat
Például fejszével...

2008.12.31. 22:04:44

olyan is legyen már, hogy az így felöltözött sok (amúgy) köcsögöt legéppuskázzák :) az lenne az igazi BUÉK!

Ez vagyok 2009.01.01. 09:39:02

Köszönöm a választékos, tökéletes tájékoztatást ebben a témában. Sajnos nálunk az emberek többsége nem ezt, hanem a bunkó erőszakot, a beteges lelkületet, az aberrált gondolatokat díjazza. Elkeserítő. Azért, neked is, baz+g és mindenkinek könnyebb életet, szebb gondolatokat kívánok az elkövetkezőkben.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.01.01. 10:35:11

Ezt nagyon jó volt olvasni. Azért a férfiaknak egyszerűbb, legalább pontosan leírja a protokoll, mit szabad, mit nem. Nőként meg csak annyi, hogy kisestélyi, nagyestélyi. Mondjuk egy Texas Black Tie elgondolkodtatna, hogy mit kezdjek vele. Szerencsére ezt eddig megúsztam :)

Megkötött csokornyakkendőt utoljára szinte a protokoll-órámon láttam, nagyon sokan használnak gumist :( Cipőkről jobb nem is beszélni...

Tallián Miklós · http://marsforgatni.blog.hu/ 2009.01.01. 11:53:52

@Király Rák: igen, mondjuk szerintem a pezsgőt mindenki az ünneplés gesztusának szánja, szóval nem az benne a lényeg, hogy az utolsó cseppig megigyuk. :D Viszont nem habzik el annyi, ha jól csinálják.

@Gaspra12: frakkhoz csakis fehér, de ezt írtam is. :)

@nade: LOL.

@Ez vagyok: Nincs mit, igyekszünk felkészültek lenni.

@missparker: Igen, a protokoll könnyebbség, ez azonban nem igazán látszik a felöltözött férfiak többségén. A női Texas Black Tie azt hiszem, széles bőr övet takar. A gumis nyakkendő meg horror. De van olyan, hogy protokoll-óra? Hol?

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.01.01. 13:28:18

Nekem tantárgy volt, jó tíz éve szakközépben. Diós Kati és Görög Ibolya, elmondhatom, hogy jó tanáraim voltak. Mondjuk a nyakkendőkötést egy pasi mutatta, a négyujjast nem is tudtam megtanulni, mert balkezesnek nem tudta megmutatni rendesen. Azóta fázom a bénán kötött nyakkendőktől. Meg az ingujjba vasalt éltől, brr.

A női Texas Black Tie-t akár egy posztban is kitárgyalhatnád :)

Tallián Miklós · http://marsforgatni.blog.hu/ 2009.01.01. 16:52:46

@missparker: Hű. Nyakkendőt kötni, lehet, hogy arról csinálunk egy külön tanfolyamot, most lett is egy ilyen ötletem igazából. Bár persze már van kismillió nyakkendőkötős videó, de Orosz Péterrel még nincs egy sem. Egyébként meg az olyan férfi elmehet a francba, aki nem tudja magának megkötni a nyakkendőt, és más kell, hogy ráadja. :D

A női Texas Black Tie-ról nem tudok különösebben többet, nekem ez csak ilyen hobbi, sajnos sosem tanultam, mentségem, hogy csak fizikus vagyok. Esetleg Polgár Natália tud részleteket, ezt én is tőle hallottam.

leaping cat 2009.01.01. 19:02:13

A típustól függő du. 5 órás időhatárt nem értem. Én úgy tudom, hogy a black tie eleve csak esti viselet.

Tallián Miklós · http://marsforgatni.blog.hu/ 2009.01.01. 20:51:00

Hát érteni én sem értem. :) Főleg, hogy a hegyes hajtókás a formálisabb. A "shawl collar", vagyis körbefutó selyemnyakú verziót én jobban szeretem egyébként.

Lehet egyébként még fehér kabátot is venni, de csak nyáron, lehetőleg szabad téren.

Polgár Natália 2009.01.02. 10:07:56

A texas black tie visletet a legegyszerűbb úgy elképzelni, hogy az a ranch tulajdonosok party vislete. Fontos észben tartani, hogy nem a lovászoké, hanem a tulajdonosoké.
A nők elött két lehetőség van, ha megfelelően akarnak felöltözni:
- hímzett vagy rojtozott szegéllyekkel díszített bőr vagy hasítottbőr kabátot viselhetnek, hosszú bő szoknyával és blúzzal, vagy
- egyszerűbb, térdet takaró ruhát, western övvel.
Komolyabb ékszer és a díszített, színes, legtöbbször egyedi cowboy csizma mindkét esetben kötelező tartozékok; leginkább ezek árulkodnak a státuszról.
Egy texas black tie party részlete: www.youtube.com/watch?v=D6gAMlTuCk

balazsman 2009.01.03. 12:32:47

igazából szerintem szánalmas az, ha valakinek az a fontos egy társaságban, az alapján értékel, hogy kinek merre és hogyan állnak a gombjai meg a hajtókája... egymást kötjük gúzsba ilyesmivel, ez így NEM egy szabad társadalom, sőt: egy kis csoport azzal terrorizálja a többieket (nagyobb rész), hogy aki az általuk kitalált szabályokat nem követi, azt kinézik - pedig lehet, hogy jó csevegő, érdekes ember

a protokoll meg nem kifogás, attól, hogy politikus valaki, még lehet normális ember: lehet, hogy azért születik sok rossz döntés, mert a "tökéletes" ingnyak és nyakkendőcsomó elszorítja az illető vérkeringését, aki ettől ideges és türelmetlen lesz. nemhiába az egyik alapvető színészi eszköz egy öltönyös férfikarakternél a kényelmetlenség-érzés kifejezésére, hogy meglazítják a nyakkendőt és kigombolják az inget.
a nőknél, meg a cipő levétele.
ez egy külön poszt lehetne - mármint az irreális cipőviseletek a különböző társadalmakban (mondjuk itt kivételesen nem az európaiak viszik a pálmát)

poTomek 2009.01.03. 13:32:23

A sabrage szót milyen fonetikával kell ejteni?

Tallián Miklós · http://marsforgatni.blog.hu/ 2009.01.03. 18:38:51

@poTomek: francia szó, szabrázs, az első egy rövid á.

@balazsman: szerintem nincs ebben semmi rossz. Tökéletesen OK, ha valaki nem hord öltönyt, meg nem jár operabálba, meg szmokingos helyekre egyáltalán. Ettől nem kell kinézni sehonnan, nem is tesszük. De ha viszont arra adja a fejét, hogy ilyesmit csinál, akkor meg csinálja rendesen, ahhoz meg ezek a szokások tartoznak.

Illetve: az öltönyhordási rész egy teljesen praktikus útmutató, öltönyt elég sokaknak kell hordani időnként, és szerintem mindenki más látja, hogy ez most passzol-e vagy sem, csak legfeljebb nem tudja, hogy mitől.

balazsman 2009.01.03. 19:33:54

@Tallián Miklós:
éppen ez az: egy ember személyiségének a része az, hogy miként hordja a ruháit, és az is része, hogy mennyi jelentőséget tulajdonít másokon a ruháknak.
az igazi gazdag emberek pl. megtehetik azt, hogy nem foglalkoznak ezekkel, mert már nem szorulnak a külsőségek alapján ítélő emberek jóindulatára.
igazából jó az, hogy manapság már egy előadás az Operában nem társasági esemény, hanem ténylegesen a darab élvezete, és ha ne adj' isten nem a sznobéria standardjának megfeleleően vagyunk felöltözve, akkor legfeljebb csak pár idióta fog rosszallóan ránk nézni.
ezt az elvet kellene kiterjeszteni több területre is, és megszüntetni az olyan dolgokat, mint pl. a bankok backoffice részén a kötelező sötét öltöny. Attól senki nem lesz jobb szakember, hogy X dress code szerint öltözködik (most nem az ügyfélszolgálatos formaruha, hanem az "elvárt" ruházat ellen szólok)

az ilyen centiről-centire megszabott öltözék pedig végképp anakronisztikus és irreális, és tényleg csak arra jó, hogy 1): legyen munkája pár emberkének, akik bemagolták ezeket a szabályokat és tanácsot adnak vagy gyártják ezeket a ruhákat, 2): legyen mi alapján kritizálni és megkövezni a standard ellen vétkezőket.

hozzáteszem, hogy alapvetően lázadó természet vagyok, és rühellem az ilyen kikötéseket, és amikor találkozom hasonlóval, akkor mindent megteszek, hogy valahogy megszeghessem - az esemény jellegén belül maradva.
pár éve a Velveten egy "újságíró" kicikizte Fabrícius Gábor fekete selyemnyakkendőjét, amit a szmokingzakójához viselt, pedig tökéletesen elegáns volt, éppen csak nem akart egy röhejes ruhadarabot viselni.
a kultúrtörténetre visszatekintve mindig az maradt emlékezetes, ha valaki megszegte ezeket a buta szabályokat, sokszor egy új stílus vagy ruhadarab lett elnevezve róla.
az pedig egy rémálom, hogy egy teremben minden férfi ugyanazt a pingvinszerkót viselje, ennél még a katonaság is jobb, ott legalább fegyvernemek szerint lehet némi változatosság.

Tallián Miklós · http://marsforgatni.blog.hu/ 2009.01.04. 01:28:13

@balazsman: Mindig megvannak az ún. "társadalmi események", illetve minden kulturális rétegnek, eseménynek megvan a maga "kódja". Ha gengszter-reppernek akarsz látszani meg öltözni, akkor reppernek kell öltöznöd, megvan, hogy mit lehet ahhoz felvenni, és mit nem.

A bankok back office része nem különösebben izgat, meg nem is alapvetően arról van szó, hogy _általában_ mikor kell és mikor nem kell dress code.

Bizonyos társasági eseményeken a meghívó vagy a házigazda elvárja, elvárhatja, ez van, és ha nem teszel neki eleget, nem vagy szívesen látott vendég. Hogy ez általában helyes-e vagy sem, arról lehetnek véleménykülönbségek (szerintem egyáltalán nem baj, hogy léteznek ilyen események egyébként), de viszonylag kevesen vannak abban a helyzetben, hogy ellenérzéseik dacára szmokingba kényszerülnek.

A fő mondanivalóm viszont mégiscsak az, hogy ha már valaki bármi okból is felvesz egy ilyen ruhát, akár szmokingot, akár öltönyt, akkor azt ne úgy tegye, hogy _ronda_ legyen. Az, hogy az ember lázad, vagy nem vesz zakót akkor se, ha a dress code előírja, az egy lehetőség, de az, hogy kihízott / elszabott / stb. zakót vesz, az szerintem nem a lázadás, hanem a kisstílű igénytelenség jele.

2009.01.05. 11:44:27

@balazsman
Nagyon szűklátókörűen nézed a kérdést, ha azt hiszed, az öltözködési előírás, valamiféle elitista csökevény. Teljesen hibás sznobságot feltételezni, de írok is rögtön pár példát erre. Öltözködési előírás nem csak "elit" területekre születik, sőt ez egyáltalán nem valami sznob különállást jelent, hanem épp ellenkezőleg, egyfajta egységes öltözék, ami közösséget, együvé tartozást jelenít meg.

Például egy vetőmagforgalmazó cég "dress code"-ja épp tiltja az öltöny viselését. Előírás szerint vászonnadrág, bőrcipő, kockás vagy egyszínű ing, környakú polóver, dzseki vagy 3/4-es kabát. Zakóból még a kordbársony is tilos, de farmer, vagy csíkos ing szintúgy. Ok: egységes, a VEVŐ részére a leginkább elfogadható, hozzárétő személy megjelenítése. Egyéként a felszolgálóknál előforduló egységes kötényt sem a szükség diktálja, a szolgálatkészség kifejezése szintén egyfajta "dress code".

A báli öltözéket hivalkodónbak tartani badarság. Épp ellenkezőleg. Az elit, anyagi helyzetét fitogtatva megjelenhetne akár tollas süvegben, aranysúlytásos paszományban, babszemnyi gyémánt gombokkal. A szmoking a többség számára elérhető, a fizikatanárt nem fogja megkülönböztetni a ruhája a banktulajdonostól. Az pedig senkit nem érdekel, hogy bérelt darab, vagy három lóg otthon a szekrényben. Fabrícius Gábor pedig szégyelje magát, mert ha én elfogadom azt, hogy nem hivalkodom, és anyagi helyzetétől függetlenül minden résztvevővel közösséget vállalok, akkor ő miért húzza ki magát ebből?

Hogy a "dress code" megszűntetése mit eredményez, azt pontosan látjuk az iskolákban. Milyen cipőd, milyen farmerod, milyen pólód van - épp ez vezet szegregációhoz, illetve sznobsághoz. A szmoking viselése nem az elitet emeli ki a tömegből, hanem épp őket korlátozza, hogy egy átlagember is tudjon csatlakozni hozzájuk.

Persze nem kötelező késsel-villával enni, és senkit nem fognak kivezettetni az étteremből, ha az asztalnál szellent - csak elrontja mások hangulatát, az egységes közösség élményét.

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2009.01.06. 20:44:58

Én meg azt mondom, hogy aki nem szeret zakót, öltönyt meg ilyesmit viselni, az ne menjen olyan helyre, ahol ez a kötelező viselet.
Ha meg mégis egyszer odatéved, akkor nem fog belehalni, h normálisan fel kell öltöznie. Bár szerintem ez stílusfüggő, van akinek jól áll az öltöny és van akinek nem. Egyik leginkább Sandokanra hasonlító, hosszú hajú haveromat pl tavaly elcipeltem bálba, és mikor megláttam felöltözve, majdnem szétröhögtem az agyam, pedig minden passzolt rajta, megborotválkozott stb... De ő valahogy nem ilyen.

Aztán én is mentem már 4500 ft-ért vásárolt estélyi ruhában, ami jobban nézett ki, mint a 15.000 ft-os.

(Egyébként hamar meguntuk a bált és átslattyogtunk a közeli kedvenc rockkocsmánkba, ahol elég érdekesen néztek ránk xd)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.07. 15:08:32

Ahh! De jó látni/olvasni, hogy valahol még megvannak az etikett szabályai, ismerik, betartják és elvárják másoktól is.
Sajnos mi ma már fényévekre vagyunk ettől, hogy a normális emberek, a polgárok így gondolkozzanak, viselkedjenek. Nem is látok esélyt, hogy ez valaha a normális kerékvágásba visszakerül 60 év után.
A normál nyakkendőt sem tudják sokan megkötni.

refer to texas black tie:
www.recouncil.com/txdalcnl/doc.nsf/file/98BFCA89A135BBC487256F430065CA22/$file/BlackTie.pdf
süti beállítások módosítása