Sikeres költségcsökkentés a NASA-nál

A NASA költségvetési gonddokkal küzd évek óta, ez köztudott. A költségcsökkentés jegyében több űrprogramot és más projekteket is leállítottak, köztük olyanokat is, melyek az űrhajóskiképzés szerves részét képezték. Eddig.

Svájcban található az a NASA tanuszoda, ahová azért jártak kiképzésre az űrhajósok, mert a víz közegében tökéletesen lehet súlytalansághoz nagyon hasonló állapotot szimulálni. Ezt minden kezdő búvár már az első merülésén megtapasztalhatja, ha megfelelően állította be lebegőképességét. A kiképzés lényege az volt, hogy az űrhajósjelölteknek űrruházatban, teljes menetfelszerelésben kellett szimulált helyzeteket megoldaniuk vízben. Például szerelési feladatokat.

A program a költségcsökkentés jegyében tavaly leállt. Ennek eredménye már egy év távlatából is egyértelmű:


Stefanyshyn-Piper űrhajós mellényúl – 01:33

De azért maradt medencéjük, ugye?

A NASA lebegési laboratóriuma (Neutral Buoyancy Laboratory) a houstoni Johnson Űrközpontban található: ez a világ legnagyobb beltéri medencéje. Az űrhajósok itt készülnek fel az űrsétákra és a Nemzetközi Űrállomáson végzett különféle feladatokra.


NASA Neutral Buoyancy Laboratory – 02:10

A felszínen lebegő búvárok Nitrox gázkeveréket használnak: ebben több az oxigén, mint a légköri levegőben, így a búvárok órákon keresztül dolgozhatnak a víz alatt.

Megjelent: 2008. december 17., 06:09-kor | Polgár Natália | 5 hozzászólás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eFi · http://fns.csokolade.hu 2008.12.17. 14:18:55

Hogy én mennyire irigylem ezeket az embereket :) Nitrox és bazi nagy medence...

svrider AKA stig · http://riderblog.hu/ 2008.12.23. 17:14:09

nati! nitrox az tuti? ilyen majdhogynem a vízfelszínen lebegve, nem hiszem hogy olyan sok nitrogén szívódna fel, bár ki tudja :)

Polgár Natália 2008.12.26. 18:21:01

svrider: nitrox az tuti? ilyen majdhogynem a vízfelszínen lebegve, nem hiszem hogy olyan sok nitrogén szívódna fel, bár ki tudja :)

Nitroxot használnak, mert a gyakorlat természetesen nem a vízfelszínen történik és hosszú ideig tart. Meglepő lehet egyébként, hogy egyes kiképzéseken és gyakorlatokon trimix szerű gázkeveréket is használnak, de egyéb nemesgázokkal keverve nem csak, és kizárólag héliummal.

svrider AKA stig · http://riderblog.hu/ 2009.01.06. 12:40:00

ok, csak furcsának tünt hogy ilyen kis MODal nitroxot használnak, megnéztem egy gyors online nodekó táblában, pl 5 méteres medencében 5órán keresztül lehet lent ficánkolni dekózás nélkül sima levegővel, gondolom akkor 5 óránál hosszabb űrsétákat gyakoroltak vagy valamit elszámoltam :) (amúgy 5m-re egy calculator 94%os bestmixet mondot ::) )
süti beállítások módosítása