Mit csinál egy karmester?

A következő videó első másodperceiben Leonard Bernsteint láthatjuk. Pálcával a kezében koncentrál, nézeget, meditál. Belóg még a képbe néhány hangszer. Aztán kalimpál néhányat, és:


Bernstein Mahlert vezényel (1/2) – 05:38

Képzeljük el, hogyan szólalna meg Mahler 8. szimfóniája (Ezrek szimfóniája), ha nem volna senki, aki irányít, hanem a gigantikus zenekar tagjai, a két vegyeskar énekesei, a fiúkórus és a szólisták mind-mind elhalálozási sorrendben lépnének be, és a szomszédra hallgatva próbálnák meg kitalálni, éppen hol is kellene tartaniuk, milyen tempóban kellene zenélniük, satöbbi. Vagy: mi történne, ha a karzaton helyet foglaló zenekar-rész nem a karmester intéseire reagálna, hanem megvárná, míg a hang oda is megérkezik, néhány tizedmásodperc késéssel, és csak aztán kezdenének el harsonázni?


Bernstein Mahlert vezényel (2/2) – 03:38

A nagytotálokon látszik igazán az együttes döbbenetes mérete, pedig itt nincs szó ezrekről (a filmen lényegesen kevesebben játszanak, mint az ősbemutatón, ott 850 fős kórus és 171 fős zenekar volt). Ebben a káoszban a karmester teremt rendet, és ehhez szabad kezet kap: a vezénylésben csak néhány erős megszokás van, kötelező szabályrendszer nincs.

4/4-es ütem kézjele. Forrás: Wikipédia

Lehet nagyjából tudni, hogy milyen karlengetés milyen ütemet jelöl, és van még néhány elterjedt gesztus, de törvényerejű rendelkezés a karmesterekre nem vonatkozik, távoli rokonaikkal, a közlekedési rendőrökkel, vagy az anyahajók leszállópályáin zászlót lengető katonákkal ellentétben.

A szokásos jeleken túl, de az illendőség határain belül minden megengedett. Szabad teátrálisan ugrándozni, és hadonászni a pálcával, ácsorogni és csak szemöldök-rángatással jelezni, és szürkeöltönyös eurobürokratának öltözve, pálca nélkül dolgozni. Akármennyit nézzük a részleteket, egyszerű érdeklődőként nem fogjuk pontosan megérteni minden egyes rezdülés és grimasz értelmét. Nem is kell, elég, ha az fogja a jelet, akinek végre kell hajtania az utasítást. Ha minden jól megy, akkor a végeredmény szépen fog hangzani.

Leonard Bernstein vezényléshez készül

Kellő szakértelemmel ez a szépség vizuálisan is megmutatható. Azt hinnénk, nincs is unalmasabb, mint egy komolyzenei koncert videója, hiszen vizuális események nincsenek, korlátozottan lehet elhelyezni a kamerákat, nincs füst és táncos lány, nincs semmi, ami vágókép lehetne, míg agyunk egy másik területét ingerlik a hangok. Ilyenkor a jó rendező azt láttatja, ami a zenében történik: az első részletben a karmester felkészülése és az első intés után rögtön a megszólaló orgonát látjuk, majd egy pillanattal a kórus és a zenekar belépése előtt jön a nagytotál.

Aztán elmerülünk a finom részletekben, elidőzünk az arcokon, kezeken, csillogó hangszereken, látjuk, hogy egyszerre mozdulnak a harsonák (például a második bejátszásban, 01:20 környékén), vagy hogy kísértetiesen egyszerre csapnak le az üstdobosok (második videó, 02:18 körül), és így tovább, érdemes kikeresni az összes ilyen gyöngyszemet. Közben meg lehet gondolni, mennyi felkészülést igényel egy ilyen színvonalú felvétel leforgatása és összeállítása.

Jelenetek a Bernstein-vezérle Mahler-szimfóniából

A tökéletes koncerthez azonban nem elég, ha a karmester időben integet, a zenészek meg követik, ezzel nyilván nem mondok újat. Egy zenemű megszólaltatásához sokkal több gondolat kell, mint amennyit a kottalapra le lehet jegyezni, vagy onnan ki lehet olvasni.

Fricsay Ferenc

A karmester második fő feladata, hogy ezeket a gondolatokat kigondolja, és a próbák során a zenekar játékát ennek megfelelően alakítsa. Ehhez pont annyi segítség áll a rendelkezésére, mint általában a gondolkodáshoz: lehet kutatni, olvasni, megnézni másokat, vagy nem törődni a világgal, mindegy. A végén azonban meg kell győznie a zenekart arról, hogy igaza van.

Lássuk, hogy csinálta ezt a valaha élt egyik legzseniálisabb karmester, Fricsay Ferenc (figyeljük a bejátszás elején a bemondó és a tévéstúdió 1960-as jellegzetességeit), és nézzük meg azt is –


Fricsay Ferenc vezényel (1/2) – 09:14

– milyen eredményre jut:


Fricsay Ferenc vezényel (2/2) – 10:21

A próbán elhangzó keresztnevek – mint Emil, Dora és Kurt –, úgynevezett próbajelek. Csak a karmesternek van partitúrája, a többiek szólamkottából dolgoznak. Ahhoz, hogy próba közben ugyanonnan tudják kezdeni a részleteket, szükség van olyan jelzésekre, amik minden kottában megjelölik a darab ugyanazon pontját, ezek általában kis négyzetbe írt nyomtatott nagy betűk.

Megjelent: 2008. október 11., 07:18-kor | Tallián Miklós | 5 hozzászólás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

novi 2008.10.11. 12:47:00

általános észrevétel következik: miért írjátok oda, hogy hány perc:másodpercnél történik valami amikor ez a remek videólejátszónak esze gallyában sincs közölni velem azt, hogy éppen hol tart a lejátszás?

egyébként jó a poszt.

rognork 2008.10.11. 13:37:27

>A végén azonban meg kell győznie a zenekart arról, hogy igaza van.

Hát szerintem meg egyáltalán nem. A jó karmester kibaszott nagy diktátor, és ha valaki beleugat, akkor nyakára hajlítja a tubát, de leaglábbis szemen dobja a pálcával. Övé a felelősség, de siker is.

Másrészt
Volt szerencsém többször megfordulni kül- és belföldi fúvószenekari találkozókon. Köztudomású, hogy mindegyik nagyobb rendezvény megcélozza a "fújjuk el ötszázan az Örömódát vagy valami hasonlót" c. versenyt. Jobb esetben felbasszák a karmestert egy jó magas dobogóra, rosszabb esetben átfülelés van.
Egy ilyen alkalommal Németországban sikerült kb 10 mp dififel zárni. Kb 300m széles volt a zenekar. Vicces volt.

végül

nagyon fasza poszt

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2008.10.11. 18:27:18

novi: Az idők említésénél linkelt fő IndaVideobomb lejátszónál látszik az aktuális idő is (a többinél klikkelj a mozira, hogy kivigyen az IndaVideobombhoz). Reméljük idővel a beágyazásnál is lesz minden, meg full screen, meg HD. Bizonyára fejleszti a cég a lejátszót.

Tallián Miklós · http://marsforgatni.blog.hu/ 2008.10.11. 20:47:22

Köszi a dicséreteket.

A lejátszó technikájához nem értek, csak vendégszerző vagyok, de az Indexvideó Zrt. okos embereinek szorgos keze alatt ég a munka, meg a robbanócukros csokoládé, továbbá olvassák a visszajelzéseket, úgyhogy gondolom, minden szebb és jobb lesz idővel. Termelési riportunkat olvashatták.

Rognork: a karmester persze fékek és ellesúlyok nélküli diktátor, láttam én már olyat is, aki komplett szólamokat küldött haza felkészületlenség miatt. Ennek ellenére, ha valami zeneit kérnek, az a tapasztalatom, hogy elmondják, miért, meg hogy mi a fontos, mi nem, stb. Aki persze nem csinálja meg, az mehet a fenébe. :)

2008.10.12. 12:54:06

> miért írjátok oda, hogy hány perc:másodpercnél történik valami amikor ez a remek videólejátszónak esze gallyában sincs közölni velem azt, hogy éppen hol tart a lejátszás?

Ahogy azt Médiageci olvasó is említi, a beágyazás alatti linkre kattintva minden értelmet nyer – persze arra eddig én se gondoltam, hogy a beágyazott videóknál ez nem látszik.

És igen, mindnyájunk arca a pír árnyalataiban úszik, ha az Indavideó lejátszójának jelenlegi állapotára gondolunk. Dolgozunk rajta, furcsa béklyók hullottak le a közelmúltban a szolgáltatásról, hamarosan szárnyalni fogunk, még a Vimeónál is klasszabb lesz, ami nagy szó.

Bár többet mondhatnák, de még nem mondhatok, viszont látszani fog nemsokára. Kitartás, kitartás.

(Más: lassan én is megértem, mit csinál egy karmester. Fantasztikus. A következő lépés von Karajan 250 GT Lussojának beszerzése lesz.)
süti beállítások módosítása