A Mars forgatni házirendje

Jólérzési útmutató

Ez a dokumentum utoljára 2008. szeptember 26-án, 15:12-kor frissült.

A Mars forgatni azért van, hogy szép és érdekes videókat nézzünk, morfondírozzunk elkészítésük módján, majd szép és érdekes videókat készítsünk. Meg hogy közben szuperül érezzük magunkat, különben semmi értelme.

Az oldal akkor lesz fasza, ha ön, kedves olvasó, aktívan részt vesz benne, azaz hozzászól a posztokhoz és készít videókat. Az aktív részvétel hatalom, ami nagy felelősséggel jár.

Ez az útmutató azért készült, hogy világos legyen, mit lehet és mit nem lehet itt csinálni. Hogy mindnyájan jó kedvvel járjunk a Mars forgatnira írni, olvasni, videózni, beszélgetni, és persze forgatni.

A Mars forgatnin minden hozzászólás azonnal megjelenik. Ez azért van így, mert inkább folytatódjon egy beszélgetés, mint hogy megszakadjon azért, mert a szerkesztő szundít. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jólérzési útmutatóba nem illő hozzászólások a helyükön maradnak, miután a szerkesztő felébredt.

Mit lehet csinálni?

Úgy hozzászólni, mintha nem itt lennénk, hanem a téren egy padon

Rengeteg féle ember van a hozzászólók között. Mindenki egy kicsit mást gondol és más a véleménye, de mindenkinek joga van ahhoz, hogy jól érezze magát. Ha hozzászól egy poszthoz, úgy szóljon hozzá, mintha a többi ember ott ülne körben. Legyen velük kedves, feltételezze, hogy jó szándékúak.

Minden hozzászólásnak súlya van. Minden hozzászóló egy létező ember (kivéve persze, aki tintahal).

Értelmesen hozzászólni

Azért lehet a posztokhoz hozzászólni, hogy valami hasznosat, érdekeset, szépet vagy szórakoztatót tegyünk hozzá ahhoz, amit a poszt szerzője leírt. Egy jó hozzászólás ezek közül valamelyik, ideálisan mind az összes.

Ez nem jelenti azt, hogy kizárólag Ady Endrék kommentárjai értékesek, sőt. De a hasznosra, érdekesre, szépre és szórakoztatóra lehet törekedni, és az már bőven elég a jólérzéshez.

A témánál maradni

A téma valószínűleg soha nem lesz túl szűk. Meg aztán ezt a jólérzési útmutatót egy olyan ember írja, aki autók címén nagyon-nagyon sokat írt már óriás tintahalakról és zöldpaprika-szeletelésről, úgyhogy nem kell aggódni. Ha a hozzászólás bárhogyan, akármilyen nyakatekerten kapcsolódik ahhoz, amiről a poszt szól, akkor a témánál van.

Mit nem lehet csinálni?

Indapass nélkül hozzászólni

Regisztrálni kellemetlen és szívás, meg aztán miért adjam meg az adataimat a hülye Indexnek? Egy kicsit árnyaltabb a kép:

  1. Semmit nem kell megadni, csak egy emailcímet meg egy nevet. Az emailcímnek egy dolgot kell tudnia, működni, az utóbbi lehet Donald Kacsa.
  2. A hülye Index megígéri, hogy vigyáz az adatokra.
  3. Túlzottan könnyű odakenni egy akármilyen, céltalan hozzászólást név nélkül, mert súlytalan. Ilyen hozzászólásokra nincs szükség. Ha tényleg tartalmasan szeretne hozzászólni, akkor ki lehet bírni azt a két percet egyszer, amibe a regisztráció kerül.

A témától nagyon eltérni

Tág fórum ez, de nem végtelenül az. Ha úgy érzi, hogy tervezett hozzászólása sehogyan nem illeszkedik a poszt témájához, akkor mentse el számítógépén vagy mutassa meg barátainak, de ne küldje el.

Szemetelni

A Mars forgatni nem egy üres ház fala. Ha csak annyi mondanivalója van, hogy hozzászólása hányadik (ún. „elsőzés”), vagy annyi, hogy „xDD lol”, esetleg hogy nemi aktusra lépne egy posztban szereplő jó csajjal, akkor szintén ne küldje el.

Szemét az, ami annak látszik, úgyhogy ezen felül is kidobunk mindent, ami hasonlóan céltalan.

Anyázni

Ha úgy érzi, hogy a hozzászólását akkor is publikálná, ha egy mellette ülő embernek címezné élő szóban, akkor nincs gond. Ha ezen a szűrön nem megy át, akkor gond van. Az anyázás anyázáshoz vezet, a végeredmény pedig egy csomó szemét. Egy szemetes blogot nem jó sem írni, sem olvasni.

Listen to Yourself: az XKCD

Megjelent: 1999. augusztus 11., 12:48-kor | Orosz Péter |